Mulcs

Mulcs – Fenyőkéreg

Mulcs = talajtakaró

Talajtakarásra, a talaj felszínét, egyenletesen borítva, szórva különböző típusú anyagokat használhatunk, hogy megtartsa a nedvességet, elnyomja a gyomokat, és a talaj hőjét egyenletessé tegye. A kerti virág- és zöldség ágyásokat pedig  vonzóbbá teszi. Különböző típusu anyagokat használunk mulcsként  ( fenyőkéreg, faapríték, stb. ) A szerves mulcs, mivel lebomlik, javítja a talaj termékenységét, szervesanyag tartalmát. Figyelem! A színezett faapríték nem fenyőkéreg, de mulcsként, szokták használni! Természetbarát tulajdonsága a festék miatt vitatható..

Szerves Mulcs:

– Fakéreg, általában fenyőkéreg

– Faapríték, fadarálék, faforgács

– Szalma, komposzt

– Levágott fű, falevél

– Papír ( újság )

Mulcs
Mulcs

 

A fenyőkéreg a legdekoratívabb,és az egyik leglassabban lebomló mulcs!

Szerves Mulcs Felhasználása:

– Fakéreg ( fenyőkéreg )a legalkalmasabb a fák, bokrok körül és a kerti ágyásokban.

Komposztot bárhol lehet használni, amennyiben viszonylag jól komposztálódott. Használhatjuk, mint talajtakaró, vagy egyszerűen csak a vegetációs időszakban, szigetelésére, így adnak egy lökést a talajnak a lassan felszabaduló tápanyagok.

Levágott fű, vegyes gaz, leginkább a kert távoli területein alkalmazzuk, ahol elakarjuk nyomni a  gyomokat. Levágott fű, mint a legtöbb zöld növényi törmelék, magas víztartalmú, nagyon gyorsan elbomlása során kissé nyálkás, kellemetlen szagú – így használjuk óvatosan! Ideális esetben akkor érdemes használni mulcs gyanánt, ha kaszálás előtt nem volt permetezve.

Papír talajtakarás is elterjedőben van. A legtöbb újság már átállt szerves festékekre /különösen a fekete-fehér/. Aprított újságot évek óta használják gyökerek nedvesen tartására, főleg hajóval történő szállítás során. Ugyanúgy használhatjuk, mint más talajtakarót! Nedvesítse be a lapokat, hogy a helyükön maradjanak. Majd fedjük le az újságot egy 1-3 cm vastag rétegben valamely más dekoratívabb mulcsal.

Felaprított leveleket is használhatjuk mulcsnak bárhol! A kertészek túlnyomó részeben nem használják mulcsként, valószínűleg ennek csak esztétikai okai vannak. Az aprított levél tökéletes fás kertekben, valamint a zöldségeskertben is védi a földet a tél folyamán.

Szalma és széna népszerű mulcs a veteményeskertben. Nem engedik a növényre káros betegségeket az alsó leveleken megtelepedni. Kerti útakra sár ellen is használjuk. Szalma nagyon lassan bomlik.

– A zöld hulladék darálék, mint mulcs, egyre nagyobb népszerűségnek örvend! Újra tudjuk hasznosítani a levágott lombot,kerti zöld hulladékot aprítva mulcsként!

–  A fűrészport vagy faforgácsot is alkalmazhatjuk talajtakarásra, mint más mulcsokat. Elsősorban faiskolák használják a földlabdás növények kiszáradása ellen.